bebek

vapurla geçerken bebek sırtlarına, binalara baktım. her biri birbirinden farklı oranlar, biçimler, renkler. Herbiri birbirinin üzerinde, farklı yönelimler, farklı yükseklikler. binaların arasındayken asla yapılamayacak bir gözlem...

Ne hissettim, tam bilmiyorum. Beğeni değildi, beğenmeme de değildi. Sanırım, şu an yazmaya çalıştıklarımı hissettim. Farklı geldi. Paula'ya sordum: "buraya bakınca ne hissediyorsun?" diye. "Farklı biçimde, renkte üstüste çok hareketli, biraz karmaşık birşeyler."dedi. "yani olumlu bir his mi, olumsuz mu?" dedim. "bütün bunların birbirine benzer şeyler olması durumuna karşılık buraya bakınca, olumlu birşey hissediyorum." dedi.

Şöyle düşündüm. Burası daha farklı olamazdı. Şu an tam olması gerektiği gibi. Ama sonra da öyle olacak. Yani daha sonra, şu andaki gibi değil, daha sonra o anda olması gerektiği gibi olacak.

elimizdeki malzeme üzerine yaptığımız yorumları, onu neyle karşılaştırarak yapıyoruz. nasıl ve nerden öğrendiğimiz bir örneklem içinden değerlendiriyoruz. Benzer şekilde, denize ulaşan bir kentteki kentsel yapılanma mı bizim elimizdeki örneklem, Bebek'e bakarken. bu durumda karşılaştırmak imkansız değil mi zaten... aynı olmayan, asla olamayacak olan, bambaşka koşullarda oluşmuş iki şeyi birbirine göre değerlendirmek...

elimizdekinin özgünlüğünü görmemizi engelleyen tüm o yargıları; güzel, çirkin, karışık, düzenli, -gibi; artık hissetmediğim için biraz seviniyorum.
aklıma gördüklerime dair, heyecanlı imkanlar geliyor.

üniversitede tez seminerinde konuşuyoruz. konularda baskın, karma kullanım teması var. tasarlanan alanlardan bahsediliyor, konut projeleri, alışveriş merkezleri, bölgesel projeler... yepyeni birşeylerin etkileri, ya da nasıl yapılıp yapılamayacağı üzerine birşeyler dönüyor ortada. İstiklal ve çevresini rastgele bir apartmanı düşünüyorum. alt katı, dükkan ve bar, üst katları ofis ve konut, en üst katı restoran. bulunduğu sokağın bi tarafı çıkmaz, diğer tarafı dükkanlar ve istiklal.

karmanın karması.
çevremizdeki cinlikleri kullanabilme cinliğini edindiğimizde, bu iş olur gibime geliyor. mevcutlara benzer yöntemlere değil.

düşünüp duranlarla değil, yaşayıp yapanlarla çevrem değişiyor.