neiçinne



burası assos'a yakın büyükhüsun köyü.

yukarıdaki fotoğrafta görünen ise köyde birkaç yerde tekrarlanan bir yapı tipi. çeşme ile bağlantılı kademelenen haznelerin yanyana durduğu, her haznenin önünde bir yükselti bulunan, ocaklı bir yapı tipi. topluca çamaşır yıkamak için kullanıldığını düşündüğüm bir yer. ya da benzer imece işleri için.
itiraf ediyorum, köy erkanıyla bolca sohbet etmemize rağmen onlara bu yapıların ne işe yaradığını sormak bir an bile aklıma gelmedi. bu yüzden, orada gördüğüm kazan, sabun artıkları, dövme aletleri ile alçak oturmayı sağlayan tabureler üzerine yaptığım bu çıkarımıma güvenmek zorundasınız.

insanın kullanımını bilmediği yapılara karşı gösterdiği böylesi bir şaşkınlıklar, bizim anlamları nasıl öğrenildiğimizi hatırlatan, uyanık olma gıdıklamaları gibi.
mekanın organizasyonu kullanımdan nasıl da bağımsız değil. ya da kullanımı bilmeden mekanı anlamak nasıl da imkansıza yakın. kullanıma dair bilginiz yoksa, karşınızda tek kelimesini anlamadığınız bir yabancı dil var gibi hissedersiniz.

keine Ahnung daran.

ama geçer. ya da siz yanından geçer gidersiniz.
geçmezseniz, anlamaya çalışıp süreyi uzatırsanız, değişik bir şey olur. bazı çıkarımlar yapmaya başlarsınız. anlamlar yüklersiniz. birden o mekan sizin gerçekliğinizde o düşündüğünüz şeyin mekanı olur; belki de hiç öyle olmamasına rağmen.
sonra, benim az önce o yapıya dair yaptığım tanımlamadaki gibi yüklediğiniz anlamı başkalarıyla paylaşınca da bir bilgi alanı yaratmış olursunuz. sizin çıkarımlarınızca doğru ama belki de işin kendi gerçekliğince yanlış olan bir bilgi alanı.

bu süreç ne komik ki; tesadüfi keşiflerimizin, özel yaratıcı çabalarımızın, önyargılarımızın vb. oluşma şemasıyla çok benzerdir.