Ham!Yap - Fallı Kurabiyeler


NOBON ilk yemek atölyesini Doğacan Onaran ile 29 Ocak Pazar günü IndigoLounge'da gerçekleştirdi. Bu etkinlik, yirmi Ocak tarihi ile NOBON'un etkinlik koordinasyonunda ve Murat Uncuoğlu'nun müzik yönetiminde yeniden açılan IndigoLounge için tasarladığımız etkinlikler dizisinin bir parçası.


Mimarlık, tasarım, grafik ve yaratıcı fikir ile ilgilenen bir markanın etkinliklere olan düşkünlüğü neden diye soran olursa, sanırım nobonlounge.com adresindeki şu açıklama yeterli olacaktır:


Sadece tasarlamanın yetmediğini, tasarımı körükleyecek ortamın yaratılmasının da gerekliliğini savunan NOBON, kendisi için aradığı bu ortamı bulamayınca, onu yaratmayı denemeye karar verdi.
İnsanları buluşturmak, kişiler arasında bağlantılar kurmak ve tesadüfleri arttırarak yaratıcı karakterdeki kişilere bir buluşma ve paylaşma ortamı sağlamak amacıyla, nobonLounge adıyla konsept etkinlikler düzenlemeye başladı. NOBONik düşüncenin etkinliklere dönüşmüş halinin adı: 
nobonLounge.

"karanlıktaraf", "olmayanşeyler", "mavi_ekran", "AlakalıFilmler", "HafifParti", "Ham!Yap"...
Hepsi bu tarifin bağlamında kurgulanmış etkinlikler; zihni esir alan, başka şeyleri düşünmeyi unutturan tekrarlı hipnotik güncel konular dışında, geçmişe, bu ana ve geleceğe bulaşan, hayal kurmayı, fikir üretmeyi, bunları çeşitli şekillerde temsil etmeyi, hatalar ve arızaların sonuca götüren doğal ve gerekli kavramlar olduğunu bilerek onları özgürce dile getirmeyi, kişilerin daha önce hiç bulaşmadığı konulara korksalar da cesaretle değdikleri, farklı disiplinden farklı ilgi alanlarına sahip olan insanların bencillikten uzak ve sınırsızca beraber ürettiği ve paylaştığı bir ortamı yaratmayı amaçlar. 
NOBON, olanaksızlıkların önce akılda kurulduğuna ve akılların onları gerçek yaptığına inanır. O zaman bunun tam tersi de mümkündür. Terste Noku!

"Şeyler ancak öyle olduğuna inandığında imkansızdır." 

Ham!Yap da bu amaçla hayal edilmiş bir yemek atölyesi. Daha önce hiç yemeğe bulaşmamış olanları ya da bulaşıp başka insanlarla beraber birşeyler yapmamış olanları bir araya toplayan, farklı hazırlama pişirme ve sunuş yöntemlerini katılımcılar ile çeşitlendiren bir etkinlik. 
On beş günde bir Pazar günleri 17:00'de IndigoLounge'da tekrarlanacak ve farklı yenecek şeylerin hazırlanacağı etkinliğin ilkinde Fallı Kurabiyeler yapıldı. Büyük bir masanın başında Doğacan Onaran kurabiye harcının nasıl hazırlandığını göstererek anlattı. Hazırlanan harç katılımcılar arasında pay edildi ve katılanlar masanın ortasında bulunan ve kurabiyeye farklı tadı verecek, portakal rendesi, tarçın, zencefil, çeşitli likörler, kuru üzüm, elma vb gibi malzemeleri diledikleri şekilde karıştırarak kendi kurabiyelerine tad ve şekil verdiler...


Doğacan'ın elinden etkinliğin özeti şöyle:

ham!yap günü:

İki hafta önce (NOBON) Cenk, Tomtom Sokak'ta yemek atölyeleri yapma fikri ve teklifi ile bana gelmiş, haliyle beni çok mutlu etmişti.
Çünkü dergi+blogda sürdürdüğüm yemek yazarlığı+fotoğrafçılığı ve iPad için hazırlamakta olduğum yemek tarifi aplikasyonlarının yanı sıra mutfakta olmayı, ekipçe üretmeyi özlemiştim.
Culinary günlerimi bu aralar çokça özleyip dogacanmutfakta.tumblr.com arşivime çaktırmadan baktığım doğru.
(Profesyonel mutfak eğitimim ve oradaki her günümü yazdığım blogum bittikten sonra yiyelimguzelleselim.tumblr.com'da yemek önerilerime devam ediyorum.)
Neyse biz de Cenk'le düşünüp taşınıp hep birlikte kurabiye yapmaya karar verdik.
Bu hafta içinde fırın+tarif+malzeme denememizi yaptık ve önce sade bir harç hazırlayıp sonra katılanlarla birlikte farklı malzemelerle kurabiyeleri çeşitlendirelim dedik.
Bugün de ben hem anlatarak hem göstererek önden sade harcı hazırladım, sonra onu tabaklara bölüştürerek kurabiye çeşitliliğini herkesin yaratıcılığına bıraktık.
Ama hayır, Cenk'in iyi fakat estetik olmayan niyetiyle 'çöp torbasından mutfak önlüğü yapma'sına kesinlikle karşı çıktık ve böylece bir tatsızlık yaşanmadı :)
Herkes merak ve neşeyle hamurları lezzetlendirir ve ham!yap'maya hazırlanırken diğer yandan, şakacıktan fallar, bilmeceler yazıp kesekağıtlarına koyduk ve rastgele dağıttık.
Etrafta ne kadar da çok kurabiye insanı varmış, bugün anladım.
Pişirmek üzere karşı binadaki fırına gidip geliyor ve 12 dakikada piştikleri için her kapıdan girişimde mutlu yüzlerle karşılanıyordum.
Kurabiyeleri yerken yanında güzel müzikler dinledik ve bir şeyler içtik.
Nihayetinde afiyetli ve keyifli bir pazar etkinliği olmuş oldu, ilk atölyemizden alnımızın akı, elimizin hamuruyla çıktık.
Annelerimizin, anneannelerimizin kurabiyelerini film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçirdik.
Ve ikinci atölyede ne yapsak acaba diye düşünmeye başladık bile!
Bakalım bakalım neler olacak...
Bir kurabiye alayım da falımıza bakayım ben.
Hadi afiyetle!

Doğacan Onaran
dogacanonaran.com

Etkinliğe dair daha çok fotoğraf BURADA