yıkılmaya hazır mısın? başka bir yöne savrulmaya.

başlık barana ve Ceyl'an Ertem'in albümü xenopolis'ten. parçanın adı: zelzele.



sulugroove: sulukule'yi, birinci sınıf: üst gelir gruplarını, arabesk: adı üstünde, yeraltı: mafyayı, zelzele: depremi, simit mimit: gündelik jargonu, sustum: özlem ile karışık bir hüznü, dansapolis: bir kentsel coşkulu eğlenceyi, kentsel kendinden geçmeyi anlatıyor; toplamda istanbul'u anlatıyor.

xeno- eklendiği sözcüğe garip, yabancı anlamını katıyor. 
xenopolis, garip/yabancı-kent
bir kente yabancı olmak, kentine yabancı olmak, kendine yabancı olmak...ve tüm gariplikler. 

bir videoda Ceyl'an Ertem, " biz orada İstanbul'u anlattık. hiç istanbul'u görmemiş, görse bile tanıyamamış müzisyenler vardı aramızda. istanbul'a hayranlardı, platonikçe, uzaktan uzağa..." diyor. Behsat Uvez'in otuz yıllık ankara ve istanbul özlemini, kendi on bir yıllık, istanbul'un tam içinde ona "çok yakın" olarak geçirdiği istanbul sıkıntısını anlatıyor ve parçalara bazıları ad olmuş, istanbul'a dair şeyleri sıralıyor: yeraltı, arka sokaklar, tutku, köprü, simit, deprem...

birilerine bir şehri anlatıp, o anlatıdan şehrin müziğini yapmak. esaslı bir deney. sonuç da en az istanbul kadar kaotik, dinamik, duygu ve anlam dolu, oynak, komalı notalarla batılı gamların çatışmasının gerilimine türkçe sözlerin aracı oluşu ile örülü.

"simit mimit, ne çok yedik, açık çaylar, sağa kay'lar, bu adamlar, şu madamlar, uzaklar, muzaklar, tuzaklar, yazlıklar, kışlıklar, döviz möviz, haram selam, dolmuş taksi, tıka basa, üstü kalsın, helal olsun, benden olsun, iyilik nolsun, arkası yarın, kader kısmet, sultanahmet, yeditepe, kazı kazan, eylül hazan, bunu yazan, karmançorman, ayık sarhoş, sekiz sakız, dokuz dolmuş, gelen olmuş, Roman olmuş, Sulukule, Haydarpaşa! Koş yangın!"

Ceyl'an Ertem bu hafta saat 11:30'da 94.9 Açık Radyo'da Açık Mimarlık programında konuğumuz. duyurulur.


Bu arada Soluk albümü de şiddetle tavsiye olunur. daha önce de yazdığım gibi, bence ortalıktaki en yaratıcı üretimlerden birine sahip olan, ve bunu yine yaratıcı şekilde sunan biri.

(2018'den not: Baran grubunun önemli ismi Behsat Üvez 2013 yılında bu dünyadan ayrıldı.)