'karanlıktaraf' - NewNewBabylon / Ali Dur


12 Mart'ta gerçekleşen 'karanlıktaraf'ın konuğu Ali Dur'du. Ali NewYork'ta üretimine dahil olduğu NewNewBabylon kitabını, çalışmanın hedeflerini ve çalışma içindeki yerini anlattı.

Constant'ın NewBabylon'u ile ilgili olarak Ali'nin bahsettiği en çarpıcı nokta, genelde sürekli maketleri ve çizimleri üzerinden anlatılan dünyasının aslında onlarla inşa edilmeden ya da çizilmeden çok önce anlatılarla kitaplara aktarıldığıydı.
Durumcuların Paris haritaları ve psikocoğrafya çalışmaları şüphesiz, insansız ve kullanımsız bir kent ile karşılaşmayı değil, kentsel mekandaki kullanımların kurduğu yaşantının içinden geçen insanın aklında yaşam temelinde inşa edilen bir haritayı anlatıyordu. Bu yüzden Constant'ın çalışmalarının da her ne kadar temsil dilleri ile anlatılıyor olsalar da, yaşamın içindeki karmaşık kurguları canlandıran en azından hayal eden anlatılar üzerine oturması zihin açıcıydı.
Bu anlatılardan kopartılmış herhangi bir var etme cabası,  yapı ve inşa etmeye dair bir fetişin oluşmasından başka bir şeye sebep olmayacaktır. Yaşantının kendisinden ayrık, mimarlığın temsillerine, çizim, maket vb. odaklanmış onun aslında dünya üzerinde birşey inşa etme olduğunu, dolayısıyla da dünya üzerindeki canlı cansız herşey ile ilişkide olduğunu unutturan bir üretim...