kullanımlar yaratmak

etkinlik düzenlemeye bulaştığım andan itibaren mimarlıkla ilgili daha önce pek fark etmediğim bir şeyi keşfettim. esas mesele herhangi bir şey inşa etmek değil.
esas olan kullanımlar yaratmak, inşa etmeyi gerektiren kullanımların işleyişlerini keşfetmek
binalar; evler, köpek kulübeleri, gökdelenler, iskeleler/şeyler; uçak, gemi, araba, tabak, tavla vs. her şey nesne olarak öylesine var değil. bildiğimiz nesne halleri ile beraber öncelikle bir kullanımla ilintili olarak varlar ve kullanımlarla eş zamanlı değişiyorlar, kullanımlar değiştikçe dönüşüyorlar.

aydınlanma molası.

en basit anlatımıyla işte bu yüzden dört duvar dediğimiz yer ev de olabiliyor, lokanta da, oyun salonu da, bahçe de, bazen tek bir duvar da bir ev oluyor; nasıl kullanıldığı ile alakalı olarak...
kullanım varsa bir şeyler oluyor, yoksa boş kalıyor. o zaman da sadece bir duvar - dört duvar diyoruz, başka bir şey değil.
çünkü kullanım daima kullanıcıyı içeriyor. kullanım yoksa herhangi birinden, bir şeyden söz etmek de mümkün değil.

o zaman akıllıca kullanımlar yaratarak en az miktarda inşa yaparak da bu iş çözülebilir.
boşluk işte zaten böyle mekansallaşır.

maçka'daki namazgah. tek bir taş ( tek bir iz ) ile kullanımı bilenler için kutsallığı bile yaratan bir yer.

kullanım izleri ile kendi belleğini yaratıyor. gökdelenler...

belirli kullanımların mekanlarını tekrar tekrar üretmektense, mekanları parçalayacak yeni kullanımlar yaratmak, kendini doğrulamaya çalışmayan, sürekli farklılaşma eğiliminde, çeşitliliği içeren, yeni bir yaratıcı alanın yolu...