bir parlak kutu

Parsons Paris'teki Creative Residency sırasında ürettiğim bir parlak kutu var.
'mun'
Kutunun içinde 256,5 cm uzunluğunda 9,5 cm yüksekliğinde bir dergi bulunuyor.

Basılı bir blog denemesi.
Blog okunma biçimi olarak herhangi bir web sayfa düzeninden farklı. Blog'ların kökenini merak edenler BURAYA bakabilirler.
İlk biçimleri sürekli kayan bir şerit halinde. Bu düzen sayfa atlayan düzenlerin aksine tüm dizi içinde akışkan biçimde geçiş imkanı sunuyor.
Birbirini takip eden kayıtlar zamanda geriye doğru takip edilebiliyor, son başa, baş sona bağlanıyor. Zaman içinde paylaşılanların birikmiş hali sonunda baştan sona, sondan başa yeniden okunabilen bir bütün kuruyor.

Sürekli karakteri dolayısıyla değil ama biçimi yüzünden 'mun' şair Blaise Cendrars'ın yazdığı ve ressam Sonja Delaunay-Terk ile beraber tasarladıkları Prose du Transsibérien et de la petite Jeanne de France ( Sibirya Ekspresi ve Fransalı Küçük Jeanne için Nesir) adlı 1913 yılında yayımlanan kitaba benziyor.

Burcu Dündar, "kitap nesnesi, nesne olarak kitap"da ondan "çok büyük boyutlu tek bir parça kağıdın önce kısa kenarının ortasından ikiye, sonra da akordeon olarak katlanmasıyla elde edilmiş..., 22 panelden oluşan..., tamamen açıldığında uzunluğu 2 metreyi geçer" diyerek bahsediyor.

Ufak not, Sonja Delaunay-Terk, Robert Delaunay'ın eşi.

Küçük Jeanne'in hikayesi için Dündar, boyutları itibariyle insanla okunarak değil bakılarak ilişki kurduğunu söyler. Resim ve yazı, afişlerde olduğu gibi bir bütünlük kurar. Bu bakımdan da 'mun' onunla benzerlikler taşır.

Bunlar dışında da ona pek benzemez. Daha çok o boyutta basılmış bir arayüzde Blog deneyimini yeniden kurmayı dener.
Sonuna geldiğinde, diğer yönde yeniden başlar. Kutudan ilk çıktığı andaki başlama yüzü, sayfalar geçildikçe sonla karışır. Bazı bölümlerinde görece uzun metinler içerse de, genelde imge ve yazının bütünleştiği, anlatıyı beraber kurdukları bir düzen yaratır. Blog'un aylar ile yaptığı arşivleme sınıflandırmasının bir benzerini, her ay değişecek kutular ile yapmaya çalışır.
.