Ne idi ne Oldu?



İstanbul Beşiktaş sahilinde, başbakanlık çalışma ofisine komşu yeni otele, yanındaki ve önündeki yol ile Kadıköy Beşiktaş vapur iskelesi verildi.
Yol araç trafiğine kapatıldı.
Halka ait yollar ve iskeleler, ona sorulmadan, neye karşılık verildiği belli olmadan, başkasının kullanımına tahsis edilirken;
direniş sırasında, oteller, okullar, iş yerleri, ofisler, lokantalar ve hatta kişilerin en özel mülkleri, evler bile Halk'a açıldı.
Yaptım oldu, güç bende diyen zihniyete karşı, Halk'ın iradesi ve dayanışması...

Park bir sembol.
Halka ait bir kentsel alanda, onun istediğinin değil, halktan vekaletini alanın onun isteklerine karşı gelerek, dilediğini yapması ve bunu doğayı ve insanı değersiz ve yok sayan bir şiddetle gerçekleştirmesi her şeyi başlattı.
Aynı zihniyet,
kaç çocuk yapılmasını söylerken yatak odasında,
neyin ne zaman yenilip içileceğini söylerken sofrada,
doğum kontrol ile ilgili konularda hastanede,
nasıl bir birey olunacağını söylerken okulda,
ahlak bekçiliği yaparken sokakta,
medyanın yansıtacaklarını kontrol ederken, gazetede televizyonda
kentsel dönüşümle burada değil orada yaşayacaksın derken mahallede...

Artık müslüman için, ulusalcı için, solcular için, eşcinseller için, gençler için, yetişkinler için, kadınlar için... iktidarın tariflediği sünni hanefi inanç ekseninde ve cemaat düzeninin dışında birey olunabilecek bir yer kalmadı. Kendi varlığını belli oranda satmadan ya da cemaate dahil olmadan, hakkını almak, adalet beklemek ya da kalkınmadan pay almak mümkün değil.

Park, halkın kendi yaşamına dair kararlarına karşı, onu biçimlendirmeye çalışan iktidarın emirlerinin güç savaşının görünür olduğu yer. Doğa ile özgürlük ile örülü bir sembol.



Eğer ilk günden beri her şey medyada görünür olsaydı, 'nasıl olsa görünmüyorum ve kovuşturmaya uğramayacağım' diyen polis de temkinli davranırdı.
Herkesi başka bir yöne baktıran coşkulu gösteriyi kuranlar, kitleleri önüne toplayıp, insanların özgürlüklerinin yankesiciler tarafından çalınmasına ortam hazırlamaları yetmiyormuş gibi, bu defa hayatların soyulmasına neden oldular. O gösteriye kanmayanlar da hırsızları dağıtmaya koştu...