Nasreddin Hoca Durur Mu, Yapıştırmış...


İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, İzmir-Çeşme Otoyolunun kıyısında dev bir Nasreddin Hoca binası inşa edildi, bir önceki Belediye yönetimi döneminde. Binası diyorum çünkü gerçekten dev bir yapı. İç mekanı da farklı amaçlarla kullanılabilecek şekilde kat kat düzenlenmiş durumda.


Yapı şu anda boş ve yarı bitmiş olarak duruyor çünkü yeni seçilmiş belediye inanılmaz rakamlara mal olmuş ve tamamlanması da oldukça kabarık bir bütçeye mal olacak olan bu binayı tamamlamayı şimdilik ertelemiş durumda. İzmir'in en kalabalık ve en düşük gelir sınıflarına mensup nüfusunu barındıran ilçenin yeni yönetiminin aldığı yerinde bir karar...

Çevredeki mahallelerin durumu göz önünde bulundurulduğunda daha küçük bütçelerle daha etkin çalışan bir rekreasyon alanı yaratmak mümkünken neden harcamaların bu yapıya yapıldığını anlamak da kolay değil.

Geçtiğimiz gün bu dev heykeli yakından görme ve içine girme şansım oldu. Kollardan birini havada tutan kolon gibi mimari elemanları görünce insan tekrar tekrar düşünüyor. Farklı nitelikteki bir binanın konsolonu taşımak için önerilse böyle bir kolon, muhtemelen hiç bir yerel yönetici ve mühendis kolay ikna edilemezdi.
Ama Hoca saygın bir karakter... İkna edici olmuş olmalı.


Gelelim esas soruya. 

Beni oraya götüren araç şöförüne yapıyı nasıl bulduğunu sordum. Bu tip yapıları sevdiğini önce beğenilerini anlatarak sonra da Nasreddin Hoca karakterininin saygınlığına referans vererek açıkladı. Görüşlerinin pek çok kişi tarafından paylaşıldığına eminim. 
Ben bu hizmet binasının bu şekilde yapılmış olmasına tabi ki anlam veremiyorum. Bu beğeniyi de anlayamıyorum. Ama anlamaya çalışıyorum. Çabalıyorum, debeleniyorum....
Belki gözlerimi önündeki bir şeyi göremiyorum...

Bu beğeniyi oluşturan izleği anlamak bir zorunluluk benim için. Ancak o zaman toplumsal hafızanın popüler ögeler klasörünün nasıl biçimlendiğini çözmüş olacağım. Bu anlayış aynı zamanda paylaşmak istediklerimi anlaşılır şekilde anlatabilmek için de gerekli. 

Kolay anlaşılabilir biçimsel ögelerin toplumun geneli tarafından daha kolay kabul gördüğüne dair görüşü benimsemek istemiyorum. Onca soyut geometrik, desen, örgü tipi ve geleneksel sanata dair temsiller bu coğrafyanın kökleriyken...