KADİFEKALE'DEN

Geçtiğimiz günlerde sanırım 27 yıl sonra ilk defa Kadifekale'ye, İzmir'in akropolüne, tarihi kalesine gittim. İzmir ile ilgili projelerinin tamamını anlatmak için burayı seçen Tunç Soyer'i dinlemek amacıyla...

Çankaya Metro Durağı'ndan çıkıp bir taksi ile Eşrefpaşa semtinin dar sokaklarından geçip kaleye vardım. Kentin güzelliğinin ve çirkinliğinin tüm çıplaklığı ile izlenebildiği bir kale, Kadifekale. Hem tüm İzmir'e hakim konumuyla her şeyden uzak, hem de yaklaşık 25 dakikalık bir yürüyüş ile Kemeraltı-Alsancak'a ulaşabilecek kadar yakın. 

Benim gibi milyonlar onu çevresindeki mahallelilerle beraber unutmuş, öylece bırakmışız. Halbuki paylaşarak çoğaltabileceğimiz o kadar çok şey saklıyor ki Kadifekale. 

Kalenin tepesindeki düzlüğün Doğu yamacına varınca, tam karşı yamaçtaki kentsel dokuya takılıyor insan. İzmir'in banliyö tren hattının metro standardına yükseltimesi ile adı IZBAN olarak değişen demir yolu tam bu dokunun kenarından geçiyor. Böylece mahallede işiniz olmasa bile on kenarından, bu tren yolculuğu boyunca deneyimlemek mümkün. Olcukça yıpranmış, ekonomik durumu kötü bir mahalle burası. Çoğunluğu 2 ya da 3 ama en fazla 5 katlı yapılardan oluşan bu alan, az katlı yapıların bahçelerinden yer yer yükselen ağaçlarla bir potansiyele işaret ediyor. Kimisinde yıkılmış yapıların olduğu ya da boş parsellerle beraber bitkilendirilebilecek alanların sayısı arttırılabilir bu mahallede. Bu bırakılmışlık hissine bir de kiremitsiz çatılar, teras çatıları kapatan farklı malzemelerden ama genelde beyaz-gri tonlardaki malzemeler de eklenince, mahallenin "gecekondu mahallesi" kimliği güçleniyor. 


Sonra da dedim ki, çok bir şey gerekmez belki de. 
Dokunun içinde rahatlıkla seçilen servi ağaçları ve daha taçları daha yaygın ağaçlar, bahçelerde, boş parsellerde ve yıkık yapı alanları temizlenerek dikilirse; hele bir de çatılar düzenlenip kiremit ya da benzer tonda bir çatı rengi / malzemesi ile dil birliği sağlanırsa, bu mahalle birden bire hem içinde yaşayanları hem de kendisine bakanları daha iyi hissettirir diye düşündüm. 
Ve basit bir fotomontajla bunu görselleitirmek istedim. 

Bana yeteri kadar orta yetişkin / yetişkin ağaç ve kiremit verin...