BOOMERANG FOSSATI

Konumuz Atatürk Kitaplığı sayısal arşivinde, Alb_000334 demirbaş nolu albüm. Anasofya'nın restorasyonu ile görevlendirilmiş kardeşlerden Gaspard Fossati'nin Ayasofya çizimleri bu albümde.



Şu kaynakta, Abdülmecid zamanında yapılan bu restorasyonda 2. Mehmet zamanında kapatılan mozaiklerin açılarak tamir edildiği yazıyor. Burada ise sultanın restorasyon sırasında keşfedilen tüm mozaiklerin kayıt altına alınmasını istediği ve belgelemenin Ticino Kantonu Arşivi'de bulunduğu belirtiliyor. Bunlar birincil kaynaklar değil. Hızlı çevrimiçi arama sonuçları.

Fossati kardeşler İstanbul'da bulundukları dönemde devlet mimarı olarak pek çok iş yapıyorlar. Vezir Reşit Paşa öldükten sonra da 1858 'de İsviçre'ye dönüyorlar. Gaspard daha sonra İtalya'ya geçiyor.

Bu albüm 1849'da tamamlanan restorasyondan sonra 1852'de Londra'da basılmış olan benzerlerinden birisi olmalı. Ayasofyanın içinin ve çevresinin harika çizimleri bu albümden.

O çizimlerden üçüyle yaptığım, Ayasofya'nın Kuzeydoğu minaresinden çevreye bakan bir Boomerang paylaşımı benden. Fossati bugün imkanı olsa çıkar yapardı!